زبان بدن

اهمیت زبان بدن در شبکه‌سازی: چگونه ارتباطات موثری بسازیم؟

احتمالا شما هم  بارها در مذاکرات یا گفت و گوهای مهم، با فردی روبرو شده‌اید که ظاهراً با شما موافق است؛ لبخندی بر لب دارد و سر تکان می‌دهد. اما در اعماق وجودتان، حسی به شما می‌گوید که چیزی درست نیست. دلیل این حس چه چیزی می‌تواند باشد؟ 

 پاسخ این پرسش در رمزگشایی از زبان بدن نهفته است. زبان بدن، به عنوان یک کانال ارتباطی غیر کلامی می‌تواند نیت‌ها و احساسات واقعی افراد را حتی زمانی که کلماتشان چیز دیگری می‌گویند، آشکار سازد. در این مقاله به بررسی دقیق زبان بدن و تأثیر شگفت‌انگیز آن در تعاملات انسانی خواهیم پرداخت. 

زبان بدن چیست؟

زبان بدن که به آن اشارات بدن و بادی لنگویج (Body language) نیز می‌گویند، بخش قابل توجهی از ارتباطات انسانی را تشکیل می‌دهد. حرکات غیرکلامی، همچون حالات چهره و وضعیت بدن، به عنوان مکمل کلام عمل می‌کنند و اطلاعات ارزشمندی درباره حالت‌های درونی افراد، میزان اعتماد به نفس آن‌ها و حتی صداقت‌شان ارائه می‌دهند. درک دقیق این زبان به ما امکان می‌دهد تا تعاملات اجتماعی را با دقت بیشتری تحلیل کرده و به ارتباطات موثرتری دست پیدا کنیم. 

انواع زبان بدن

  • حالات چهره: رنگ رخساره خبر می‌دهد از سر درون!

چهره آدمی آینه درون او است و می‌تواند افکار و خواسته‌های درونی را آشکار کند. حالات چهره از جمله ابرو‌ها، چشم‌ها و دهان ابزاری برای ارتباط غیر کلامی هستند و احساسات مختلف اعم از شادی، انزجار، خشم و… را علی رغم تلاش برای پنهان شدن آشکار می‌سازند. 

  • حرکات بدن: ما اغلب از دستان خود برای صحبت کردن استفاده می کنیم. 

حرکات مختلف دست‌ها (مشت کردن، باز کردن، اشاره کردن و…) و پا‌ها (تکان دادن پا‌ها، ضرب زدن با پا، گذاشتن پا روی پا و…) به خوبی نمایان‌گر حالات درونی هستند. 

  • وضعیت بدن و ژست: وضعیت‌های مختلف بدن مانند نحوه ایستادن، نشستن و فاصله شخصی و همچنین ژست‌های باز و بسته.
  • پارا لینگویستیک (Paralinguistics): به ویژگی‌های صوتی گفتار اشاره دارد. 

لحن صدا، سرعت گفتار و حجم صدا (بلند یا آرام) نوع دیگری از اشارات بدن هستند که با توجه به  آن‌ها می‌توان به منظور اصلی گوینده پی برد. 

مطالعه بیشتر: شبکه سازی شغلی و تاثیر آن بر رشد و توسعه مسیر شغلی افراد

زبان بدن

تاثیر زبان بدن در ارتباطات و شبکه سازی

همانطور که گفته شد، این زبان بخش بزرگی از ارتباطات را تشکیل می‌دهد و استفاده درست و آگاهانه از آن در انواع شبکه سازی موثر است. زبان بدن می‌تواند اطلاعات زیادی را درباره احساسات، نیت‌ها و شخصیت افراد منتقل کند. در این قسمت قصد داریم به تاثیر زبان بدن و ارتباطات انسانی بپردازیم. 

  • تاثیر زبان بدن بر روابط انسانی

بادی لنگویج مکمل قدرتمندی برای کلمات است. این زبان بی صدا می‌تواند پیام‌ها را تقویت یا تضعیف کند و حتی تغییر دهد. زبان بدن در انتقال احساسات و شکل‌ گیری اولین برداشت‌ها نقش محوری دارد. به همین دلیل در تمامی تعاملات انسانی، از روابط روزمره تا محیط‌های حرفه‌ای، زبان بدن اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.

با شناخت و تسلط بر این مهارت ارزشمند، می‌توانید به راحتی دیگران را متقاعد کنید و به فردی تاثیرگذار و مورد اطمینان تبدیل شوید.

  • تاثیر زبان بدن در ارتباطات و شبکه سازی حرفه ای

زبان بدن به خصوص در ارتباطات حرفه‌ای (کسب و کار) مانند یک شمشیر دو لبه عمل می‌کند؛ نگاه کردن به ساعت مچی، نگاه کردن به صفحه لپ تاپ و چک کردن تلفن همراه اگرچه در نگاه اول عادی و بی ضرر به نظر می‌رسد اما در یک مصاحبه شغلی یا مذاکره تجاری پیام‌های نامناسبی به طرف مقابل منتقل می‌کند. شناخت و تسلط بر انواع زبان بدن که در قسمت بالا‌تر به آن اشاره کردیم به شما کمک میکند تا در ارتباطات حرفه‌ای با اعتماد به نفس و حرفه‌ای به نظر برسید. 

بنابر آنچه گفته شد بادی لنگویج  یک ابزار قدرتمند است که می‌تواند به شما کمک کند تا در تمام جنبه‌های زندگی روزمره و حرفه ای خود موفق‌تر باشید. با آگاهی از زبان بدن می‌توانید روابط انسانی خود را تقویت کنید و از  تاثیر زبان بدن در کسب و کار و موقعیت‌های مختلف نهایت بهره را ببرید. 

10 راه برای بهبود زبان بدن 

آماده‌اید تا با زبان بدن خود، دنیای اطرافتان را متحول کنید؟ در این قسمت به ارائه راهکار‌هایی برای بهبود و تقویت آن می‌پردازیم. 

  1. هنگام تماس چشمی از قانون 50/70 استفاده کنید

برقراری تماس چشمی مناسب، تعادل ظریفی می‌طلبد. کمبود آن، بی‌علاقگی را تداعی می‌کند و افراط در آن می‌تواند حس تهاجم و ترس را ایجاد کند. برای حل این مشکل به قانون 50/70 پایبند باشید. یعنی وقتی شما صحبت می‌کنید، 50 درصد از زمان به چشم‌های طرف مقابل نگاه کنید و وقتی او صحبت می‌کند، 70 درصد از زمان، تماس چشمی برقرار کنید.

  1. نگاه خود را در اطراف اتاق بچرخانید

 اگر با چند نفر صحبت می کنید یا سخنرانی می کنید، تماس چشمی خود را به طور مساوی در اطراف پخش کنید.

  1. به صورت متناوب و گاه به گاه سر خود را تکان دهید

یکی از راه‌های موثر برای نشان دادن علاقه و توجه به طرف مقابل، تکان دادن سر به نشانه تایید و درک است. این حرکت ساده، ارتباط غیرکلامی قوی‌ای برقرار می‌کند و باعث احساس راحتی در طرف مقابل می‌شود. 

  1. لبخند بزنید

 شاید این راهکار کمی ساده یا پیش پا افتاده به نظر برسد اما زمانی که مشغول مکالمه هستید ممکن است فراموش کنید لبخند بزنید یا احساس کنید باید جدی و مصمم به نظر برسید. یادتان باشد حالت چهره خنثی، تداعی گر سردی و بی‌علاقگی است.

  1. صاف بایستید

 یادتان می‌آید در دوران کودکی مادرتان گوشزد می‌کرد: “راست بایستید یا بنشینید؟” به توصیه مادرتان عمل کنید و قامت ایستاده داشته باشید تا برچسب کم رویی یا عدم اعتماد به نفس نگیرید. 

اشارات بدن
  1. از تکنیک آینه‌ ای استفاده کنید

تکنیک آینه ‌ای به معنای تقلید از زبان بدن طرف مقابل در هنگام گفت و گو است. این کار را به صورت ظریف و در حد تعادل انجام دهید و تمرکز خود را روی این تکنیک معطوف نکنید.

  1. دستان خود را حرکت دهید

حرکات دست نباید بیش از حد عصبی یا خشک باشد. سعی کنید حرکاتتان طبیعی و هماهنگ با کلامتان باشد. به خصوص هنگام بیان نکات مهم، با استفاده از اشارات دقیق، تاکید بیشتری بر روی آن‌ها داشته باشید.

  1. بدن خود را متمایل کنید

 در حالت طبیعی بایستید و به صورت گاه‌ به‌ گاه به سمت طرف مقابل خم شوید. این کار نشان‌دهنده علاقه و توجه شما به موضوع بحث است. با این حال، رعایت حریم شخصی بسیار ضروری است.

  1. از حرکات صورت خود آگاه باشید

فقط به لبخند زدن اکتفا نکنید بلکه به کل حرکات صورت تان توجه کنید. اخم کردن، نگاه کردن به پایین یا هر حرکت دیگری با صورت، پیام های غیر کلامی متفاوتی ارسال می کند. مطمئن شوید که این پیام‌ها با گفته‌های شما همخوانی دارند.

  1. از حرکات بی هدف خودداری کنید

از حرکات بی‌هدف و عصبی خودداری کنید. ضربه زدن به میز یا فشردن اشیاء، نشانه‌ی بی‌قراری و عصبی بودن است. پاهایتان را محکم روی زمین قرار دهید و از تکان دادن بیش از حد آن‌ها خودداری کنید. این آرامش نه تنها به شما کمک می‌کند تا احساس بهتری داشته باشید بلکه تاثیر مثبتی بر مخاطب نیز می‌گذارد.

 در نهایت برای اینکه بتوانید موارد ذکر شده را در خود نهادینه یا تقویت کنید می‌توانید از دوست یا همکار خود بخواهید زبان بدن شما را ارزیابی کند؛ به مواردی مانند وضعیت بدنی، حرکات دست و حالات چهره شما توجه کند و بازخورد‌های صادقانه‌ای ارائه دهد. 

اگر دوستان یا همکارانتان زمان کافی برای ارزیابی شما ندارند، می‌توانید دوربین موبایل خود را روشن کنید و در مقابل آن بایستید و شروع به گفت و گو کنید و در نهایت خودتان را ارزیابی کنید. 

همچنین بخوانید: 14 اشتباه در شبکه سازی که مانع پیشرفت شما می‌شود+راهکار‌های مقابله با اشتباه

ارتباط غیر کلامی

کلام آخر

زبان بدن، یک مهارت قابل یادگیری و بهبود است. با تمرین آگاهانه و دریافت بازخورد از دیگران، می‌توانید بر روی تقویت آن کار کنید. به یاد داشته باشید که این زبان یک زبان جهانی است که فراتر از کلمات، فرهنگ‌ها و مرزها است. با استفاده موثر از این ابزار قدرتمند، می‌توانید ارتباطات خود را غنی‌تر کرده و به درک عمیق‌تری از دیگران دست پیدا کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *